Festina Lente

20 maart 2017
Festina Lente
Stephanie Freij besloot haar gevoelens en ervaring over alle veranderingen dat de spierziekte met zich meebracht op papier te zetten. Het boek met kort proza en poëzie is onderdeel van het project ‘Festina Lente’ (‘Haast je langzaam’). Foto’s, gedichten, citaten en ervaringen vormen een emotioneel geheel om in etappes te lezen. De teksten stralen wilskracht, optimisme en moed uit. Bevat zeer aansprekende en toepasselijke illustraties.

Festina Lente is het begin van een groter project. Freij heeft artiesten gevraagd om zich door het boek te laten inspireren wat in een muziekalbum resulteerde. Freij wil nog heel veel doen, maar moet de juiste keuzes maken. Zij haast zich langzaam: ‘…ik stap over de lijn, ik ga de grenzen verleggen, de nieuwe ruimtes betreden…’.

Een project voor mensen die al dan niet vanuit een benarde situatie zich willen laten stimuleren met een positieve kijk op het leven.

Festina lente, sed festina luidt de spreuk officieel, oftewel: ‘Haast je langzaam, maar haast je’. Het is een advies om de baas over je eigen tempo van handelen te worden en te blijven. Het kan je helpen in beweging te komen, te versnellen, iets impulsiefs te doen. Of juist weer eens uit het raam te staren, te vertragen en te overdenken.

Stephanie Freij creëerde ‘Festina Lente’ voor mensen die zich aan de ene kant niet willen laten meesleuren door het jachtige moderne stadsleven, die de tijd willen nemen voor het leven. Aan de andere kant voor mensen die zich juist ook aangetrokken voelen tot dat jachtige leven. Voor hen die zelfs niet buiten dat snelle leven zouden kunnen. Deze tweestrijdige gevoelens worden tot uitdrukking gebracht in: ‘Festina Lente’, Latijn voor ‘Haast u langzaam’, de lijfspreuk van keizer Augustus, de meester van de paradoxen.

‘Festina Lente’ is dus het bewust afwisselen van activiteit en passiviteit, presteren en lanterfanten, doorduwen en laten rusten, je impulsief ergens instorten en dan weer overdenken. Je hebt het allebei nodig om te groeien en je persoonlijke en professionele leven (kleur)rijker te maken.

Haast je niet door het leven. Het leven is geen race, maar een reis om van te genieten.