Gouden Tijden Zwarte Bladzijden

6 november 2016

In maart 2013 schreef dewebschrijvers.nl een verhalenwedstrijd uit in samenwerking met het Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek onder het thema van Boekenweek 2013: ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’. De prijs: een plek in een verhalenbundel. De jury met als juryvoorzitter, auteur Abdelkader Benali. Abdelkader Benali koos uit de 350 inzendingen de 25 beste verhalen waaronder ook het verhaal van Stephanie Freij: Verborgen verleden in tranende ogen.

Schrijvers werden uitgedaagd om een verhaal te schrijven van maximaal 700 woorden over gouden tijden en zwarte bladzijden. Voor- en tegenspoed zijn inherent aan de Nederlandse geschiedenis, maar ook aan een mensenleven. Het thema gaf de schrijvers daarmee alle vrijheid.

Maar liefst 350 schrijvers uit heel Nederland en daarbuiten, zonden hun verhaal of gedicht in. Na een strenge voorselectie kwamen de beste vijftig verhalen terecht bij auteur Abdelkader Benali. Benali koos uit deze voorselectie de beste vijfentwintig verhalen. Zo koos de jury ook voor het verhaal van Stephanie Freij. Ze stuurde een persoonlijk verhaal in met de titel: Verborgen verleden in tranende ogen.

Juryrapport Verhalenwedstrijd ‘Gouden tijden, zwarte bladzijden’
Verborgen verleden in tranende ogen
De lezer van dit korte verhaal laat zich leiden door de zintuiglijke wereld van de herinnering; door exotische geuren en smaken. De honger naar kennis over een uitheemse afkomst is echter niet met de Indische gerechten van oma te stillen. De jury was gecharmeerd van de oosterse wijsheid die subtiel door het verhaal is verweven; Spreken is zilver, maar zwijgen is Indisch.

Fotografiecursisten van het Kunstencentrum in Groningen maakten de foto’s bij de winnende verhalen. De heer H. Klingenberg verzorgde de fotografie behorende bij het verhaal van Stephanie Freij. Hij maakte gebruik van bekende Indische producten zoals hete pepers, seroendeng en een rijstlepel. De houten poppetjes visualiseren familieverhoudingen en verbeelden per individu het beeld van de gezinsrelaties; ieder zet het anders neer.

Klik HIER om het e-book te openen. Het verhaal van Stephanie Freij is te lezen op pagina 67 tm 70.